Janan naiset hopeasateessa Tampereella

     
     
     
     
Suomen Aikuisurheiluliiton SM-hiihdot kisailtiin vapaalla hiihtotavalla Tampereen Kaupin vaativissa maastoissa 17.-18.3. Järjestelyistä vastasi kokenut kisaisäntä Kunto Pirkat.

Lauantain sprinttikisa käytiin upeissa olosuhteissa; viiden asteen pakkanen ja pirkanmaalainen aurinko. Sprinttirata oli mitaltaan 1 km ja tavallaan kaksijakoinen, lähtösuoran jälkeen kiivettiin ylös ja teknisten askelkäännöksien jälkeen kurvailtiin alaspäin. N45 sarjassa Auli Aalto, tuore Karjalan Liiton hiihtomestari, tykitti ajan 2.56,0 ja sijoittui viiden naisen kisassa sijalle 4. Kärkeen oli eroa 16 sekuntia ja mitalikin jäi 8 sekunnin päähän. Mutta realistisiin odotuksiin nähden vahvasti plus-merkkinen tulos. N50 sarjan Sari "Äitee" Ketonen hiihti kovatasoisssa sarjassaan myös neljänneksi, kuuden naisen kisassa. Sarin aika oli 2.56,5.

Soolokisa lämmitti Janan naiset kipakkaan hehkuun, sillä ennen parisprinttiviestiä Kaupin kisamakkarajonoissa supistiin jopa mestaruusmahdollisuuksista. Pariviestissä N45 sarjassa oli kolme kovaa joukkuetta; Tampereen Maratonklubi, Leppävirran Urheilijat ja Jana. Viestissä kummallakin hiihtäjällä oli kaksi osuutta, viestin kokonaispituus siis 4 km. Sari aloitti kovaa ja hyödynsi nopeafrekvenssistä kuokkatekniikkaa tullen johdossa ensimmäiseen vaihtoon. Leppävirran Immonen roikkui pahuksen sinnikkäästi Sarin perässä. Toisella osuudella Auli joutui kovaan paikkaan, kun itsensä kireään kisakuntoon treenannut Marttinen wassutti ylämäkeä kuin se kuuluisa Viitapiru. Hetken verran Hiihtokoulun emeritus rehtori hämmensi savolaisen kilpakumppaninsa luonnetta mutta heti kun muisti, että toinenkin osuus pitäisi vielä lykkiä niin antoi vauhdikkaamman kisailijan karata. Tampereen Maratonklubin naiset tyytyivät alusta lähtien pronssiinsa. Sari latasi toisella kierroksellaan taas lujaa kolmen minuutin pintaan ja Auli varmisteli ankkuriosuudellaan pöytähopeat Janakkalaan. Tulokset: 1. Leppävirran Urheilijat 10.24,2 2. Janakkalan Jana 10.57,3 3. Tampereen Maratonklubi 12.17,1

Sunnuntain N40 sarjan 20 kilometrin kisaan osallistui toista kauttaan Janassa hiihtävä kokenut ultramatkaspesialisti Piia Kokko. Pitkän matkan reitti oli vaativa, sillä Tuomikallion nousu on klassikon maineessa, ainakin manselaisten mielestä. Ja pitkällä matkalla tuo nousu kiivettiin neljästi. Kolmen kovakuntoinen naisen kisassa Punkalaitumen Kunnon Anna-Liisa Häkkinen hiihti selkeään voittoon ja Piia taisteli tasaisella vauhdinjaolla hopealle. Eka kierros noin 16min, 2 kierrosta 33 min, kolmannen jälkeen 51 min ja maalissa kisakello pysähtyi aikaan 1.09,15. Olosuhteet olivat lauantaita lämpimämmät ja aiheuttivat luistovoitelullekin jo pienoista haastetta. SM-hopean arvoinen suoritus Piialta.

Petteri Aalto

|
©2019 Janakkalan Jana ry